Työnantajalla on tulkintaetuoikeus, jos työpaikalla tulee tilanne, johon ei heti löydy vastausta. Työnantajan tulkinta ei kuitenkaan aina ole välttämättä oikea, joten työntekijöillä täytyy olla mahdollisuus perustellusti kiistää työnantajan näkemys ja tarvittaessa riitauttaa se tuomioistuimessa.
Erimielisyystilanteiden kirjo on hyvin laaja. Ne voidaan jakaa karkeasti kahtia siten, että ensimmäisen ryhmän muodostavat työsuhteen aikana esiin nousevat erimielisyydet ja toisen ryhmän ne tilanteet, joissa työsuhde päättyy ja erimielisyys koskee sitä, oliko työsuhteen päättyminen perusteltua vai ei.
Työsuhde voi päättyä joko taloudellis-tuotannollisin perustein tai henkilökohtaisin perustein. Taloudellis-tuotannollisissa perusteissa on kyse siitä, että työpaikan talous on merkittävästi heikentynyt tai siitä, että työpaikan toiminta järjestetään eri tavalla kuin ennen ja työvoiman tarve pienenee. Näissä tilanteissa on syytä pyytää työnantajalta talousluvut ja tarkat perustelut muutoksille.
Henkilökohtaiset työsuhteen päättämisperusteet liittyvät tietyn työntekijän toimintaan työpaikalla. Työntekijän on suoriuduttava työtehtävistään kohtuullisesti ja käyttäydyttävä hyvin. Mikäli näin ei tapahdu, ei työntekijää kuitenkaan pääsääntöisesti voida heti irtisanoa. Ensin on annettava varoitus ja vasta, jos työntekijä ei varoituksen jälkeenkään korjaa toimintaansa, on irtisanominen mahdollista.