Anna-Kaisa Taimi on Vuoden Proviisori 2024!

Anna-Kaisa Taimi on Vuoden Proviisori 2024!

Suomen Farmasialiitto on valinnut Anna-Kaisa Taimin Vuoden Proviisoriksi 2024. Taimi on työyhteisössään Lielahden apteekissa pidetty esihenkilö, ja hän on tehnyt pitkäjänteisesti työtä lääkitysturvallisuuden kehittämiseksi. Taimi katsoo apteekkialaa laajasta näkökulmasta ja toivoo, että se toimisi vielä tiiviimmin osana muuta terveydenhuoltoa.

Vuoden Proviisori -ehdotuksessa kollegat kuvailivat Anna-Kaisa Taimia empaattiseksi ja helposti lähestyttäväksi esihenkilöksi, joka ei korosta omaa osaamistaan tai rooliaan, vaan antaa muiden loistaa. Hän kannustaa muitakin esihenkilöitä tekemään parhaansa myös epämukavissa tilanteissa ja luo esimerkillään avointa kulttuuria työpaikalleen.

– Hyvin nöyrästi ja kiitollisena otan nämä sanat vastaan. Pyrin olemaan työssäni ystävällinen ja empaattinen, ja on hienoa kuulla, että se on myös koettu työyhteisössä niin, Vuoden Proviisori Anna-Kaisa Taimi kommentoi kollegoidensa antamia kehuja.

Anna-Kaisa Taimi on tehnyt pitkään työtä lääkitysturvallisuuden kehittämiseksi. Hän toimii Lielahden apteekin lääkitysturvallisuusvastaavana ja on aktiivinen jäsen Pirkanmaan hyvinvointialueen lääkitysturvallisuusvastaavien verkostossa.

– Pidän siitä, että lääkitysturvallisuus läpileikkaa koko terveydenhuollon. Se on tärkeä asia niin potilaan, apteekin kuin hyvinvointialueenkin toiminnan kannalta.

Proviisorin koulutuksen lisäksi Taimi on valmistunut terveystieteiden maisteriksi ja suorittanut apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumisopintoja. Hän katsookin apteekin toimintaa mielellään laajemmasta näkökulmasta ja haluaisi kehittää apteekkialaa siten, että se toimisi vielä tiiviimmin osana muuta terveydenhuoltoa. Taimi toivoo, että apteekit ottaisivat entistä vahvemman roolin potilaiden lääkehoitopolulla.

– Jos meidät nähdään vain lääkkeiden myyjinä ja tarrojen liimaajina, haaskataan arvokasta resurssia. Oikeasti työmme on niin paljon muutakin, Taimi muistuttaa.

Suomen Farmasialiitto valitsee vuorovuosin Vuoden Farmaseutin ja Vuoden Proviisorin. Ehdotuksia kerätään Farmasialiiton jäseniltä. Valinta julkistetaan kansainvälisenä farmasistipäivänä 25.9.2024.

Farmasialiitto onnittelee lämpimästi Anna-Kaisa Taimia valinnasta ja toivottaa kaikille hyvää maailman farmasistipäivää!

Lue Vuoden Proviisorin haastattelu Farmasiasta: https://farmasialehti.fi/vuoden-proviisori-taimi/

Lisätietoja:

Maija Pirttijärvi
puheenjohtaja, Suomen Farmasialiitto ry
040 778 4313
maija.pirttijarvi@farmasialiitto.fi

Avoin työpaikka: viestinnän asiantuntija

Haemme viestinnän asiantuntijaa vastaamaan Farmasialiiton monikanavaisesta viestinnästä. Jos olet innostunut kehittämään viestintää ja haluat työskennellä yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden parissa, tämä tehtävä on sinua varten.

Tehtäväsi

Viestinnän asiantuntijana vastaat Farmasialiiton ulkoisen viestinnän kokonaisuudesta, mukaan luettuna jäsenviestintä, sekä toimit Dosis-lehden toimitussihteerinä ja Farmasia-lehden toimituskunnassa. Pääset kehittämään ja toteuttamaan liiton monikanavaista viestintää sekä vahvistamaan visuaalista ilmettä. Toimit tiiviissä yhteistyössä liiton muiden asiantuntijoiden kanssa.

Pääasiallisia tehtäviäsi ovat

  • ulkoinen viestintä: mediaviestintä ja vaikuttamisviestintä yhteistyössä liiton puheenjohtajan kanssa
  • jäsenviestintä: uutiskirjeet, verkkosivut ja sosiaalinen media
  • julkaisut: vastaat Dosis-lehden toimitusprosessista ja olet mukana jäsenlehti Farmasian toimituskunnassa
  • graafisen ilmeen hallinta
  • luottamustoimisten jäsentemme tukeminen viestinnässä.

Mitä toivomme sinulta?

Toivomme, että sinulla on aiempaa kokemusta vaativista viestinnän tehtävistä. Tehtävässä menestyt, jos olet oma-aloitteinen ja kykenet itsenäiseen työskentelyyn, nopeastikin muuttuvissa tilanteissa. Sinulla on erinomaiset viestintätaidot niin suullisesti kuin kirjallisesti. Olet itse taitava tekstintuottaja ja osaat käsitellä muiden tuottamia tekstejä. Opit nopeasti hyödyntämään uusia tietoteknisiä ohjelmia.

Arvostamme lisäksi

  • kokemusta järjestötoiminnasta
  • kokemusta lääkealalta
  • mahdollisuutta työskennellä toisinaan myös iltaisin tai viikonloppuisin
  • korkeakoulututkintoa
  • graafista osaamista
  • hyvää kielitaitoa.

Tarjoamme

  • näköalapaikan kehittyvään farmasian alaan ja työmarkkinakenttään
  • monipuolisen tehtävänkuvan asiantuntijaorganisaatiossa
  • vakituisen ja kokoaikaisen työsuhteen vakaassa järjestössä
  • kilpailukykyisen palkan
  • työterveyshuollon ja terveysvakuutuksen
  • muita etuja: lounasetu, kulttuurietu, puhelinetu
  • toimitilojen yhteydessä olevan kuntosalin vapaan käytön. 

Työskentelemme hybridimallinen mukaan ja meillä on käytössä liukuva työaika. Toimitilamme sijaitsevat Pasilassa hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Kiinnostuitko?

Jos haluat olla osa dynaamista ja vaikuttavaa työyhteisöä, jossa pääset jättämään kynänjälkesi suomalaiseen farmasian alaan, lähetä hakemuksesi ja tule osaksi tiimiämme!

Lähetä hakemuksesi 13.10.2024 mennessä tästä.

Tiedustelut ja tarkentavat kysymykset tehtävästä:

Juha Miettinen, toiminnanjohtaja, 050 560 4412. Soittoaika: keskiviikko 2.10. klo 13.00–15.00 ja torstai 3.10. klo 10.00–12.00. Muina aikoina johtava konsultti Masa Mannermaa, 040 514 7840, masa.mannermaa@nordicprogress.fi

Suomen Farmasialiitto on farmasian alan ammattilaisten taloudellinen ja ammatillinen edunvalvoja jo yli sadan vuoden kokemuksella. Jäseniä Farmasialiitossa on noin 7 600. He ovat proviisoreja, farmaseutteja, lääkealan erityiskoulutettuja ja farmasian alan opiskelijoita. Farmasialiitto on Akavan jäsenliitto. Lue lisää meistä.

Olemme mukana Tulevaisuuteni lääkeala -tapahtumassa, viikonlopun ajan liittymiskampanja

Olemme mukana Tulevaisuuteni Lääkeala 2024 -tapahtumassa 21.9.2024 Marina Congress Centerissä Helsingissä. Arvomme viikonlopun (21.–22.9.2024) aikana jäseneksi liittyneiden kesken 2 kpl Fazerin aamiaisbokseja (arvo noin 40 €).

Kaikille tapahtumaan tuleville, jäseneksi liittyville jaamme lisäksi uuden Työnhaun opas farmasian ammattilaisille – julkaisun.

Lue täältä, miksi Farmasialiiton jäsenyys kannattaa ja mitä etuja jäsenmaksulla saa.

Tule moikkaamaan meitä tapahtumaan ja vinkkaa kollegallesi liittymiskampanjasta!

Haku Valtio-, Kela- ja yliopistosektorin neuvottelukuntaan on käynnissä

Haemme luottamushenkilöitä Farmasialiiton Valtio-, Kela- ja yliopistosektorin (VNK) neuvottelukuntaan toimikauden 1.1.2024-31.12.2025 loppuun saakka.

VNK:n tehtävänä on oman sopimus- ja työskentelysektorin työmarkkina- ja ammatillinen edunvalvonta. Neuvottelukunta kokoontuu muutaman kerran vuodessa. Kokouksia pidetään etä- ja lähikokouksina. Lähikokouksiin pyritään järjestämään myös etäosallistumismahdollisuus.

Etsimme hakijoita, jotka ovat kiinnostuneita oman sektorinsa tehtäväkenttään kuuluvista asioista ja haluavat vaikuttaa toimialan kehitykseen. Valituksi tuleminen edellyttää Farmasialiiton jäsenyyttä.

Hakuaika on ma 2.9.2024 – to 31.10.2024. Farmasialiiton hallitus vahvistaa neuvottelukunnan kokoonpanon marraskuussa 2024.

Hae mukaan täyttämällä lomake: https://link.webropol.com/s/hakuVNK2024

Lisätietoja:
Suvi Luukko
järjestötoiminnan asiantuntija
044 777 9052

Farmasialiitto: Ehdotetut lakimuutokset vaarantavat turvallisen lääkehoidon ja kuormittavat terveydenhuoltoa 

Lausuntokierroksella ollut hallituksen esitys sairausvakuutuslain ja lääkelain muuttamisesta pyrkii osaltaan valtion talouden tasapainottamiseen erilaisin lääkekustannuksiin kohdistuvin säästöin. Farmasialiitto katsoo, että sellaisenaan monet ehdotetut muutokset vaarantavat turvallisen lääkehoidon ja hankaloittavat apteekkien ja muun terveydenhuollon välistä yhteistyötä.   

Laajemmat oikeudet lääkevaihtoihin helpottaisivat terveydenhuollon kuormaa ja sujuvoittaisivat apteekkiasiointia 

Hallitus ehdottaa, että apteekeille annettaisiin lääkelaissa oikeus poiketa lääkemääräyksestä yksittäisissä poikkeustilanteissa. Esityksen tavoitteena on parantaa lääkkeiden saatavuutta ja turvata lääkehoitojen jatkuvuus myös poikkeuksellisissa tilanteissa. Hallituksen esitys, jossa edellytetään, että apteekista otetaan jatkossakin aina yhteyttä lääkkeen määränneeseen lääkäriin, kuvaa kuitenkin nykytilaa, eikä tuo tilanteeseen pitkään toivottua muutosta. 

– Apteekkityön sujuvoittamiseksi ja terveydenhuollon kuormituksen vähentämiseksi farmasian ammattilaisten tulisi saada tehdä nykyistä laajemmin lääkevaihtoja farmaseuttista osaamistaan hyödyntäen, Farmasialiiton farmaseuttinen asiantuntija Crista Kirvesoja korostaa. 

Turha byrokratia hidastaa apteekin asiakaspalvelua, kuormittaa jo kriisiytynyttä terveydenhuoltoa ja viivästyttää asiakkaan lääkkeen saamista.  

– Esimerkiksi ehkäisypillereiden vaihto eri tehtaan valmisteesta toiseen, samaa vahvuutta ja vaikuttavaa ainetta sisältävään valmisteeseen ei ole mahdollista ilman, että apteekista otetaan ja saadaan yhteys lääkkeen määränneeseen lääkäriin. Tällaiset vaihdot pystyttäisiin tekemään ilman yhteydenottoa lääkkeenmäärääjään, Kirvesoja painottaa. 

Farmasialiitto ehdottaa, että asiakkaalle tarpeellinen, hyvän hoitokäytännön mukainen lääke voidaan vaihtaa myös silloin, kun vaihto vähentää terveydenhuollon kuormaa ja on farmaseuttisen harkinnan mukaan turvallinen. Ehdottamamme muutos helpottaisi sekä apteekkien että terveydenhuollon resurssipulaa, tehostaisi niiden toimintaa ja sujuvoittaisi apteekkiasiointia.  

Tiedonhallinnan mahdollistettava katkeamaton lääkehoito 

Esityksessä todetaan, että apteekkien on dokumentoitava lääkemääräyksestä poikkeamisen tiedot. Tällä hetkellä tiedonhallinnan ratkaisut ja farmasian ammattilaisille annetut oikeudet eivät kuitenkaan mahdollista tiedon kirjaamista reseptikeskukseen, jolloin tehdyt poikkeamat eivät välity apteekeista esimerkiksi potilasta hoitavalle lääkärille.  

Lääkehoidon jatkuvuuden ja lääkitysturvallisuuden varmistamiseksi apteekissa tehty lääkevaihto pitäisi pystyä kirjaamaan siten, että ajantasainen lääkitystieto välittyy kaikille potilaan lääkehoitoon osallistuville. 

Myös hallituksen esitys lääkekorvausten alkuomavastuun korottamisesta vaarantaa katkeamattoman, turvallisen lääkehoidon. Aiemmin on havaittu, että lääkekustannusten omavastuun nousun myötä aiempaa useampi jättää ostamatta tarpeellisen lääkkeen. Vaikka korotus laskee yhteiskunnan lääkekorvauskustannuksia, saattaa se lisätä kustannuksia ja kuormitusta muualla terveydenhuollossa.  

Hintaneuvonnan kiristäminen uhkaa lääkitysturvallisuutta 

Hallitus ehdottaa apteekkien hintaneuvontavelvoitteen muuttamista siten, että reseptilääkkeen ostajalle tulisi aina tarjota hinnaltaan halvinta lääkevalmistetta. Farmasialiitto ei pidä hintaneuvonnan tiukentamista tarpeellisena, vaan katsoo, että nykyinen käytäntö, jossa hintaneuvontaan tulee sisältyä tieto tosiasiallisesti halvimmasta lääkevalmisteesta, on riittävä.  

– Mikäli lääkkeen nimi sekä paketin ja lääkkeen ulkomuoto vaihtuvat jokaisella asiointikerralla, riski lääkkeiden sekaantumiseen keskenään ja lääkitysvirheiden lisääntymiseen kasvaa. Asiakkaalle pitäisi aina voida tarjota tuttua lääkettä, jos se farmaseuttisen harkinnan mukaan on asiakkaan turvallisuuden kannalta parempi vaihtoehto, Crista Kirvesoja toteaa.  

Lääkesäästöt rajoittavat apteekkien valikoimaa ja heikentävät yritysten investointimahdollisuuksia 

Hallitus esittää muutoksia myös lääkkeiden tukkuhintoihin. Farmasialiitto pelkää, että hintatason aleneminen ja hintakilpailun lisääntyminen heikentävät yritysten halukkuutta tuoda Suomen markkinoille uusia valmisteita. Samalla ne heikentävät Suomeen kohdistuvia investointeja.  

– Farmasialiitossa kannamme myös huolta lääketeollisuudessa työskentelevien farmasian ammattilaisten puolesta. Mikäli yritysten investointihalukkuus Suomeen heikkenee ja lääkemarkkinat muuttuvat yhä kannattamattomammiksi, voivat työpaikat valua muualle Eurooppaan, Farmasialiiton puheenjohtaja Maija Pirttijärvi huomauttaa. 

Farmasialiiton arvion mukaan esitetyillä leikkauksilla on negatiivinen vaikutus suomalaisten apteekkien lääkevalikoimaan ja sitä kautta potilaisiin, jotka eivät enää jatkossa saa uusimpia lääkkeitä terveydenhuoltojärjestelmästämme. 

Suomen Farmasialiitto antoi lausuntonsa ehdotettuihin lakimuutoksiin 12.8.2024. Lausunnon voi kokonaisuudessaan lukea tästä.

Lisätietoja 

Crista Kirvesoja 
Farmaseuttinen asiantuntija 
050 357 7905 
crista.kirvesoja@farmasialiitto.fi 

Maija Pirttijärvi 
Puheenjohtaja 
040 778 4313 
maija.pirttijarvi@farmasialiitto.fi 

Farmasia-kalenteri vuodelle 2025 – tarkista tilauksesi tiedot 15.8. mennessä

Toimitamme taskukalenterin syksyllä, Farmasia 4/2024 -numeron välissä kaikille niille, jotka eivät ole peruneet kalenterin tilausta. Jos kalenteri on sinulle tarpeeton, varmistathan, että et ole sitä itsellesi tilannut. Näin pienennämme yhdessä materiaalinkulutusta ja hävikkiä.

Huomioithan, että aiemmat tilaustietosi ovat voimassa myös tänä vuonna. Jos olet aiemmin perunut kalenterin tilauksen, sinun tulee käydä uusimassa tilaus, jos haluat saada kalenterin tänä syksynä.

Voit tarkistaa ja muuttaa tilauksesi tietoja 15.8. asti jäsenportaali Morttelissa (Omat tiedot -välilehti, kohta Muut tiedot, Paperinen jäsenkalenteri).

Pääset tästä Mortteliin tarkistamaan tietosi: https://mortteli.crmieportal.com/login

Suomen Farmasialiiton avoin kirje hyvinvointialueiden johdolle ja päättäjille: Lääkehoidon turvallisuutta varmistavat palvelut säilytettävä – hillitsevät kustannuksia ja parantavat asiakas- ja potilasturvallisuutta   

Suomen Farmasialiitto on lähettänyt tänään 18.6.2024 avoimen kirjeen hyvinvointialueiden johtajille ja päättäjille. Farmasialiitto katsoo, että hyvinvointialueiden suunnittelemat leikkaukset lääkehoidon turvallisuutta varmistaviin palveluihin tulevat toteutuessaan näkymään niin muiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työmäärän kasvuna, lisääntyvinä kustannuksina kuin asiakkaiden ja potilaiden lääkehoidon turvallisuuden heikentymisenä.   

– Hyvinvointialueilla on luotu erilaisia toimintamalleja, joissa farmasian ammattilainen on, yhdessä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, yhä lähempänä potilasta varmistamassa oikeaa ja turvallista lääkehoitoa. Nyt pikaisten säästöjen toivossa näitä toimintamalleja ollaan romuttamassa tilanteessa, jossa meillä on edelleen käsissämme suuria ja kalliita lääkehoitoihin liittyviä ongelmia, Farmasialiiton puheenjohtaja Maija Pirttijärvi huomauttaa.  

Sen sijaan, että lääkitysturvallisuutta varmistavista palveluista ja asiantuntijoista säästetään, tulisi ennemminkin lisätä farmasian ammattilaisten osallisuutta sekä järkevää työnjakoa muiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Haittojen, myös lääkityshaittojen, ehkäisy on halvempaa kuin niiden hoitaminen haitan jo tapahduttua.  

Lisätietoja   

Maija Pirttijärvi    
Puheenjohtaja, Suomen Farmasialiitto ry   
040 778 4313   
maija.pirttijarvi@farmasialiitto.fi   

Liite: Suomen Farmasialiiton avoin kirje hyvinvointialueiden johdolle ja päättäjille 18.6.2024 

Toimistomme palvelee myös kesällä

Työsuhdeneuvontamme ja jäsenpalvelumme palvelevat myös kesäaikaan. Päivystys on auki normaaliin tapaan arkisin klo 11–12. Kesälomat voivat kuitenkin aiheuttaa viivettä vastausajoissa.

Myös kesällä ensisijaisina yhteydenottotapoina kannattaa suosia sähköpostia ja ajanvarausta, päivystysaika on tarkoitettu kiireellisille asioille.

Rentouttavaa kesää!

Apteekkien farmaseuttinen henkilöstö kovilla muutosten paineessa 

Hallitusohjelmassa on runsaasti apteekkitoimialaan liittyviä kirjauksia, ja keskustelu apteekkien tulevaisuudesta käy vilkkaana. Keskustelussa painottuvat erityisesti itsehoitolääkkeiden myyntikanavien laajentaminen ja apteekkitoimintaan kohdistuvat säästöt. 

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmiä pohtimaan muun muassa itsehoitolääkkeiden myyntikanavien laajentamista, apteekkitalouden kokonaisuudistusta ja apteekkisääntelyn uudistamista. Farmasialiitto on mukana työryhmässä, joka laatii ehdotuksen apteekkitalouden ja apteekkisääntelyn kokonaisuudistuksesta.  

Uudistukset tulevat toteutuessaan vaikuttamaan apteekeissa työskenteleviin farmasian ammattilaisiin, heidän työnkuviinsa ja työsuhteisiinsa. Olemme kuulleet jäsentemme huolen jaksamisesta muutosten keskellä ja kerromme sen myös päättäjille.  

Apteekkialalla on haasteita veto- ja pitovoimassa. Nyt käytävä keskustelu ei edistä alan veto- ja pitovoimaa tai houkuttelevuutta. Suunnitelluissa uudistuksissa tulee myös huomioida farmaseuttisen työn sujuvoittaminen. 

Koulutusmäärien nostaminen ei ratkaise työvoimapulaa 

Suomen Apteekkariliitto julkaisi 20.5.2024 tiedotteen, jonka mukaan hallituksen kaavailemat leikkaukset voivat ajaa 40 % apteekeista konkurssiin. Tiedotteessaan Apteekkariliitto toteaa, että toteutuessaan leikkaukset johtaisivat apteekeissa sopeutustoimiin, joiden kohteena olisivat pääosin henkilöstökulut. 

Samaan aikaan alalla käydään keskustelua työvoimapulasta etenkin apteekeissa työskentelevien farmaseuttien osalta. Pohjolan Apteekkariyhdistys, Suomen Apteekkariliiton tuella, ajaa uuden pysyvän farmasian koulutusyksikön perustamista Oulun yliopistoon. Perusteluna käytetään farmaseuttipulaa Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Kainuun alueella.  

Farmasialiitto on kannanotossaan 31.10.2022 todennut, että työvoimasta on pulaa, mutta sen syyt ovat moninaiset, eikä osaajapula ratkea pelkästään koulutusmääriä nostamalla. Jo tuolloin toimme esille sen, että meneillään olevat apteekkien taloutta koskevat lainsäädäntöuudistukset vaikuttavat todennäköisesti myös työvoiman määrään apteekeissa. 

– Emme pidä uuden koulutusyksikön perustamista kestävänä ratkaisuna tilanteessa, jossa samanaikaisesti nostetaan esille mahdolliset apteekkitoimintaan kohdistuvat säästöt ja niistä selviytyminen kohdistamalla sopeuttamistoimet työntekijöihin, Suomen Farmasialiiton puheenjohtaja Maija Pirttijärvi huomauttaa.    

Työn mielekkyys pitää osaajat apteekissa 

Vuoden 2023 alussa keskustelimme laajasti jäsentemme kanssa siitä, mitä he apteekkityöltä haluavat. Keskustelun tulokset ovat selkeitä, ja ne ovat luettavissa 1.3.2023 julkaisemastamme kannanotosta. Apteekkityön veto- ja pitovoimaan vaikuttavia asioita ovat jäsentemme näkökulmasta muun muassa hyvä johtaminen, monipuolinen työnkuva, kilpailukykyiset työehdot, mahdollisuus kehittää osaamistaan ja vaikuttaa omaan työhönsä, työhyvinvointi sekä mahdollisuus käyttää farmaseuttista osaamista työssään. 

– Jäsenemme haluavat työssään käyttää koulutuksensa tuomaa farmaseuttista osaamista täysimääräisesti asiakkaan parhaaksi. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan ole mahdollista, Farmasialiiton koulutuspolitiikan ja urapalveluiden asiantuntija Sanna Passi toteaa. 

Apteekkityön mielekkyyteen, työsuhteen ehtoihin ja työn organisointiin panostamalla voidaan parantaa työvoiman pysyvyyttä ja apteekkityön houkuttelevuutta.  

Farmaseuttinen työ mahdollistettava 

Syystalvella 2023 teimme jäsenkyselyn, jolla selvitimme, kuinka hyvät mahdollisuudet farmaseuteilla ja proviisoreilla on käyttää työaikaansa farmaseuttisiin tehtäviin. Kyselyyn vastasi yli 1200 jäsentämme. 

Muita kuin farmaseuttisia tehtäviä (mm. siivous, tavaran purku, laskutus, lääkkeiden kuljetus) kertoo tekevänsä 60 % vastaajista. Silti suurin osa vastaajista kokee tekevänsä pääsääntöisesti farmaseuttista työtä, mikä on ilahduttava tulos. Kuitenkin noin 16 % kertoo, että he eivät pysty keskittymään farmaseuttiseen työhön, vaan he tekevät myös niin sanottuja teknisiä työtehtäviä. Heistä 36 % tekee näitä tehtäviä työnantajan määräyksestä, 30 % omasta halustaan ja 34 % ilmoitti jonkin muun syyn.   

On luonnollista, että apteekissa hiljaisempina hetkinä kaikki esimerkiksi laittavat tavaroita paikoilleen. Mutta silloin kun puhumme työvoimapulasta, ja alalla on haasteita veto- ja pitovoiman suhteen, tulisi työn organisointiin kiinnittää huomiota etenkin niiden työntekijöiden osalta, jotka tekevät teknisiä tehtäviä työnantajan määräyksestä.  

– Syitä teknisen työn tekemiseen on useita, mutta suurimmaksi syyksi vastaajat mainitsevat, että teknistä henkilökuntaa ei ole riittävästi. Erityisen huolestuttavaa on se, että 62 % vastaajista kertoi myös, että tehtävänkuvista ei käydä keskustelua työnantajan kanssa, Passi muistuttaa. 

Ongelmaan voidaan vaikuttaa osin työpaikan sisäisellä työn organisoinnilla, mutta myös lainsäädännön tulisi mahdollistaa farmasian ammattilaisten keskittyminen yhteen tärkeimmistä tehtävistään, asiakkaiden turvallisen lääkehoidon ohjaukseen. Hallitusohjelmassa todetaan muun muassa, että lääkemääräystä vaativien lääkkeiden toimittamista selkiytetään siten, että lääkemääräystä voidaan soveltaa eri pakkauskokojen saatavuus ja määrä huomioiden. Tämän kirjauksen toteutumista pyrimme edistämään.    

Lisätietoja 

Maija Pirttijärvi
Puheenjohtaja                                                
040 778 4313                                                    
maija.pirttijarvi@farmasialiitto.fi 

Sanna Passi 
Koulutuspolitiikan ja urapalveluiden asiantuntija  
050 466 7575                
sanna.passi@farmasialiitto.fi 

Apteekkitoimintaan suunnitellut lisäsäästöt vaarantavat rationaalisen lääkehoidon toteutumisen – farmaseuttinen ohjaus turvattava 

Hallitusohjelmaan ja julkisen talouden suunnitelmaan on kirjattu huomattavia apteekkeihin kohdistuvia leikkauksia. Farmasialiitto vaatii, että hallitus pitää kiinni lupauksestaan toteuttaa muutokset vastuullisesti ja asteittain niin, että rationaalinen lääkehoito turvataan ja sen toteuttamiseksi tarvittava farmaseuttinen tuki on kaikkien saatavilla, maanlaajuisesti. 

Apteekeissa toteutettava lääkehoidon ohjaus on kansalaisten arvostama matalan kynnyksen terveyspalvelu. Apteekkeihin kohdistuvat suunnitellut leikkaukset vaarantavat apteekkien roolin lähipalveluna. Mikäli apteekkien taloudellisia resursseja leikataan entisestään, voi koko sosiaali- ja terveysalaa palveleva apteekeissa annettava farmaseuttinen neuvonta ja ohjaus olla Apteekkariliiton laskelmien mukaan vaarassa

– Jos farmaseuttisen henkilökunnan mahdollisuuksia toteuttaa päätehtäväänsä, lääkeneuvontaa ja lääkehoidon ohjausta, heikennetään, lisää tämä entisestään kuormittuneen julkisen terveydenhuollon taakkaa. Farmaseutit ja proviisorit vastaavat apteekeissa toistuvasti kysymyksiin, jotka muutoin ohjautuisivat muualle sosiaali- ja terveydenhuoltoon, Suomen Farmasialiiton puheenjohtaja Maija Pirttijärvi painottaa. 

Lääkealan toimijat näkevät yleisesti, että apteekkialaa tulee uudistaa. Uudistukset tulisi kuitenkin tehdä vastuullisesti. Jo toteutettujen leikkausten vaikutuksia pitäisi voida arvioida, ennen kuin uusia toteutetaan.  

– Hallitusohjelmassa luvataan uudistaa apteekkitaloutta vastuullisesti, asteittain ja turvallisesti. Olen todella pettynyt, sillä toimintaan kohdistuvat leikkaussuunnitelmat eivät tätä hallitusohjelman kirjausta tue millään tavoin. Aiempien säästöjen, ja esimerkiksi biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon vaikutuksia, ei ole vielä ehditty arvioida ja silti uusia säästöjä suunnitellaan toteutettavan nopealla aikataululla. Hallitusohjelman kirjaus rationaalisen lääkehoidon toteutumisesta tuntuu tässä valossa vain sanahelinältä, Pirttijärvi huomauttaa.  

Lisätietoja 
Maija Pirttijärvi  
Puheenjohtaja, Suomen Farmasialiitto ry 
040 778 4313 
maija.pirttijarvi@farmasialiitto.fi