Lakkovaroitus valtiolle 15.–16. huhtikuuta

Lakkovaroitus valtiolle 15.–16. huhtikuuta

JUKO, JHL ja Pro jättivät valtiolle lakkovaroituksen maanantaina. Valikoituja työpaikkoja koskevan kaksi vuorokautta kestävän lakon on määrä alkaa 15. huhtikuuta. Lakon piirissä on tehtäviä niin turvallisuussektorilta, vankeinhoidosta, talous- ja henkilöstöpalveluista kuin valtion tieto- ja viestintätekniikkapalveluista. Muun muassa alue- ja kuntavaaleihin liittyvät tehtävät on rajattu lakon ulkopuolelle. Juuri nyt on tärkeää, että jukolaiset aktiivit ja JUKO-liittojen jäsenet seuraavat JUKOn ja liittojensa viestintää.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Pro ovat jättäneet lakkovaroituksen valikoiduille valtiosektorin työpaikoille ajalle 15.–16. huhtikuuta.

Valtiotyönantaja keskeytti virka- ja työehtosopimusneuvottelut 7. maaliskuuta, eikä sen jälkeen ole osoittanut halukkuutta jatkaa neuvotteluja. Valtion työmarkkinalaitos on tarjonnut selkeästi yleisen linjan alittavia palkankorotuksia ennen neuvottelujen keskeyttämistä.

Lakkovaroituksella palkansaajat hakevat paluuta sopimuspöytään sekä yleisen linjan mukaista palkankorotusta valtiolla työskenteleville.

Lakko alkaa tiistaina 15. huhtikuuta kello 00.01 ja päättyy keskiviikkona 16. huhtikuuta kello 23.59. Lakko koskee kaikkia tällä aikavälillä alkavia työvuoroja lakon piirissä olevilla työpaikoilla:

Poliisihallinto | tehtävät Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen kaikissa toimipisteissä.

Rikosseuraamuslaitos | tehtävät Hämeenlinnan vankilassa ja Vantaan vankilassa lukuun ottamatta vankiterveydenhuollon työtehtäviä.

Valtiokonttori | kaikki tehtävät.

Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet | tehtävät Hämeenlinnan kaupungin toimipaikassa.

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori | tehtävät kaikissa Helsingin kaupungin alueella sijaitsevissa toimipaikoissa lukuun ottamatta alue- ja kuntavaaleihin liittyviä tehtäviä.

Jo aiemmin ilmoitetut kaikkia valtion työsuhteisia työntekijöitä koskevat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot sekä liukumasaldojen kerryttämiskielto ovat olleet voimassa alkaen 19. maaliskuuta.

Jos Valtion työmarkkinalaitokselta ei löydy halua neuvotella, palkansaajajärjestöt ovat valmiita laajentamaan työtaistelutoimia. Valtion virka- ja työehtosopimuksen piirissä on 76 000 virkamiestä ja työntekijää.

Valtion virka- ja työehtosopimusneuvottelut alkoivat 15. tammikuuta. Sopimuksettomaan tilaan valtiolla siirryttiin 1. maaliskuuta.

Lue lisää JUKOn tiedotteesta

Farmasialiiton yhteyshenkilö valtiosektorilla:

Minna Hälikkä 
työmarkkinajohtaja 
puh. 050 363 3459 
minna.halikka@farmasialiitto.fi

Farmasialiiton valtiosektorin työsuhteiset jäsenet ylityö-, ja vuoronvaihto- ja saldonkerryttämiskieltoon

Valtiosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa 1.3.2025 lähtien, eivätkä sopimusneuvottelut ole edenneet merkittävästi. Perjantaina 7.3. valtiotyönantaja keskeytti virka- ja työehtosopimusneuvottelut, vaikka henkilöstöjärjestöt olivat ja ovat valmiita jatkamaan neuvotteluja.

Valtiotyönantaja oli tehnyt vain yhden tarjouksen, joka olisi tuonut henkilöstölle yhteensä ainoastaan 6,3 % korotukset – eli selvästi alle 7,8 % yleisen linjan. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Pro ja JHL vaativat valtion henkilöstölle yleisen linjan mukaisia korotuksia sekä parannuksia eräisiin muihin sopimusehtoihin, kuten matkustamiseen käytetyn ajan korvattavuuteen.

Koska työnantajapuoli ei ole osoittanut halua vakaviin neuvotteluihin, neuvottelujärjestömme JUKO on päättänyt ylityö-, vuoronvaihto- ja liukumasaldon kerryttämisen kiellosta, joka koskee kaikkia valtion työsopimussuhteisia työntekijöitä. Kielto alkaa keskiviikkona 19.3.2025 kello 00:01 ja on voimassa toistaiseksi.

Kiellon tarkoitus on saada työnantajapuoli takaisin neuvottelupöytään ja vauhdittaa neuvotteluja oikeudenmukaisen sopimuksen saavuttamiseksi.

Nämä vauhditustoimet eivät koske virkasuhteisia jäseniä, koska virkaehtosopimuslaki rajaa virkamiehen työtaisteluoikeuden vain lakkoon. On kuitenkin tärkeää, että virkamiehet eivät oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti ota tehdäkseen niitä töitä, jotka työsuhteisilta jäävät ylityö-, vuoronvaihto- ja saldonkerryttämiskiellon takia tekemättä.

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin ja vastauksiin ylityö-, vuoronvaihto- ja saldonkerryttämiskiellosta.

Yhteystiedot ajan tasalle

Ovatko jäsentietosi ajan tasalla? On tärkeää, että meiltä lähtevä tieto ja toimintaohjeet tavoittavat kaikki jäsenet. Siksi liiton jäsenrekisterissä tulisi olla yksityiset yhteystietosi (erityisesti mahdollisten lakkojen aikana työnantajan puhelimet ja sähköpostiosoitteet eivät ole käytössä).

Seuraa neuvottelutiedotusta

Seuraa Farmasialiiton jäsentiedotusta verkkosivuillamme www.farmasialiitto.fi ja somekanavissamme. Lähetämme tietoa myös sähköpostissa. Tietoa saa myös JUKOn verkkosivuilla www.juko.fi/valtio ja Facebookissa www.facebook.com/JUKOry.

***

Noin 76 000 valtiosektorin työntekijän sopimuksista neuvottelevat JUKO, Pro ja JHL sekä työnantajaa edustava Valtion työmarkkinalaitos. JUKO on valtiosektorin henkilöstön sopimuksista neuvottelevista järjestöistä suurin.

Farmasialiiton yhteyshenkilö valtiosektorilla:

Minna Hälikkä 
työmarkkinajohtaja 
puh. 050 363 3459 
minna.halikka@farmasialiitto.fi

Uusi apteekkien farmaseuttisen henkilöstön työehtosopimus on hyväksytty – sopimuskausi 3 vuotta, palkankorotukset 7,8 %

Apteekkien farmaseuttisen henkilöstön uusi työehtosopimus on hyväksytty ajalle 7.3.2025–31.1.2028. Farmasialiiton hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen 16.3.2025.

”Uuden sopimuksen myötä farmaseuttisen henkilöstön palkkoja korotetaan 1.6. lukien 2,5 prosentin suuruisella yleiskorotuksella. Myös työaikalisät korottuvat vastaavan suuruisesti. Farmasialiitto on tyytyväinen siihen, että ensimmäisen sopimusvuoden palkankorotus on kokonaisuudessaan yleiskorotusmuotoinen”, kertoo työmarkkinajohtaja Minna Hälikkä.

Toisena sopimusvuonna 2026 palkkoja korotetaan 1.5. lukien 1,7 prosentin suuruisella yleiskorotuksella ja 1,2 prosentin suuruisella apteekkierällä. Yhteensä palkankorotus vuonna 2026 on 2,9 prosenttia.

Kolmantena sopimusvuonna 2027 palkkoja korotetaan 1.5. lukien 2,0 prosentin suuruisella yleiskorotuksella ja 0,4 prosentin suuruisella apteekkierällä. Yhteensä palkankorotus vuonna 2027 on 2,4 prosenttia.

Työaikalisät korottuvat vuonna 2026 ja 2027 yleiskorotuksen määrällä (v. 2026 1,7 % ja v. 2027 2,0 %) ja luottamushenkilökorvaukset kokonaiskorotuksen määrällä (v. 2026 2,9 % ja v. 2027 2,4 %).

Sopimuksessa on kolmannen vuoden osalta mahdollisuus yksipuoliseen irtisanomiseen. Farmasialiitto ja Apteekkien työnantajaliitto tarkastelevat vuoden 2026 lokakuussa sopimuksen tavoitteiden toteutumista sekä arvioitavissa olevia talouden ja työllisyyden näkymiä. Tämän arvioinnin perusteella kummallakin osapuolella on mahdollisuus irtisanoa työehtosopimussopimus päättymään jo vuotta aiemmin eli 31.1.2027.

Myös luottamushenkilöjärjestelmään parannuksia 

Tekstipuolella Farmasialiiton tärkeänä pitämä tavoite luottamushenkilöjärjestelmän kehittämisen osalta toteutui. Jatkossa luottamushenkilö on oikeutettu työehtosopimuksen tarkoittamaan korvaukseen aikaisempaa pienemmissä apteekeissa, joissa työskentelee toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa vähintään kolme Farmasialiiton jäsentä. Aikaisemmin edellytyksenä oli viisi liiton jäsentä.

”Tehokas luottamushenkilöjärjestelmä on työehtosopimuksen ydintä ja liitto toivookin, että muutoksen myötä luottamushenkilö valitaan myös niihin pieniin apteekkeihin, joissa luottamushenkilöä ei vielä ole”, Minna Hälikkä painottaa.

Paikalliseen sopimiseen tuotiin muuttuneen lainsäädännön ns. pakottavat määräykset ja mahdollistettiin paikallinen sopiminen luottamusvaltuutetun kautta silloin, kun työpaikalla ei ole työehtosopimuksen tarkoittamaa luottamushenkilöä. Lisäksi paikallisen sopimisen mahdollisuuksia laajennettiin hieman työpaikkakohtaisten työaikajärjestelyjen osalta. Tällä muutoksella halutaan tukea erityisesti niiden työpaikkojen menestystä, joissa paikallinen sopiminen toimii hyvin ja henkilöstöä kuullaan. Paikallinen sopiminen ei ole jatkossakaan pakko. Sitä tehdään, jos työpaikalla on hyvä neuvottelukulttuuri.

Järjestämme uudesta apteekkien farmaseuttisen henkilöstön työehtosopimuksesta infowebinaarin jäsenille tiistaina 1.4.2025 klo 18-19. Voit ilmoittautua tilaisuuteen verkkokaupan kautta: https://www.farmastore.fi/tuote/jaseninfo-uusi-apteekkien-farmaseuttisen-henkilokunnan-tyoehtosopimus-1-4-2025/

Lisätietoja: 
Minna Hälikkä 
työmarkkinajohtaja 
Suomen Farmasialiitto ry 
puh. 050 363 3459 
minna.halikka@farmasialiitto.fi

Vuoden Farmaseutin haku alkoi – jätä ehdotuksesi 1.6. mennessä!

Farmasialiitto etsii Vuoden Farmaseuttia 2025! Tunnetko farmaseutin, joka hyödyntää omaa osaamistaan ennakkoluulottomasti?

Tai farmaseutin, joka vahvistaa ammattikuntamme asemaa terveydenhuollossa ja yhteiskunnassa? Tai kenties tunnet farmaseutin, joka edistää rationaalisen lääkehoidon kehittymistä? Tai farmaseutin, joka toimii lääkitys-, asiakas- ja potilasturvallisuuden parantamiseksi?

Voit jättää ehdotuksesi Vuoden Farmaseutiksi 10.3.–1.6.2025 tästä. Vuoden Farmaseutin tulee olla Farmasialiiton jäsen.

Kaikkien ehdotuksen jättäneiden kesken arvotaan tuotepalkinto. Palkinnon saajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Suomen Farmasialiitto valitsee vuorovuosin Vuoden Farmaseutin ja Vuoden Proviisorin. Valinnalla halutaan kiinnittää huomiota ja antaa tunnustusta farmasian alan monipuolisille osaajille. Valinta julkistetaan kansainvälisenä farmasistipäivänä (World Pharmacists Day) 25. syyskuuta.

Lisätietoa Vuoden Farmaseutin hausta ja aiempien vuosien Vuoden Farmaseuttien esittelyjä löytyy täältä.

Apteekkisektorin farmaseuttisen henkilöstön työehdoista neuvottelutulos

Farmasialiitto ja Apteekkien työnantajaliiton ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen farmaseuttisen henkilöstön työehtosopimus- ja palkkaneuvotteluissa tänään perjantaina 7.3.2025.

Ratkaisu käsitellään liittojen hallinnoissa ensi viikon aikana. Mikäli neuvottelutulos hyväksytään, tiedotamme asiasta ja ratkaisun tarkemmasta sisällöstä aikaisintaan tiistaina 18.3.2025.

Järjestämme jäsenistölle info-webinaarin työehtosopimuksen palkkaratkaisusta ja muista sovituista muutoksista mahdollisimman pian ratkaisun julkistamisen jälkeen joko viikolla 12 tai 13.

Seuraathan viestintäämme ja nettisivujemme työehtosopimusneuvotteluiden osiota.

Apteekkien työehtosopimusneuvottelut edenneet merkittävästi

Farmasialiitto ja Apta jatkoivat jälleen tänään 27. helmikuuta neuvotteluita uudeksi farmaseuttisen henkilöstön työehtosopimukseksi.

Neuvottelut ovat edenneet merkittävästi ja tekstikysymykset ovat enää viimeisiä viilauksia vailla. Tänään siirryttiin keskustelemaan alan palkkaratkaisusta ja sovittiin useampia neuvotteluaikoja ensi viikolle.

Teollisuuteen viime viikolla syntyneet päänavauspalkkaratkaisut ovat avanneet oven myös oman työehtosopimuksemme palkkakeskusteluille.

Asiakkaan tarpeet ja lääkehoidon kokonaisuus korostuvat lääkeneuvontaselvityksessä

Selvitys apteekkien farmaseuttisen neuvonnan sisällöstä ja dokumentoinnista julkaistiin 17.2.2025. Selvityksen laati Itä-Suomen yliopisto sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä, ja siinä tunnistettiin kolme tilannetta, joita tulisi arvioida neuvonnan näkökulmasta: itsehoito, reseptilääkehoidon aloitustilanne ja pitkäaikaisen lääkehoidon tukeminen.

Asiakkaan tilanteen tunnistaminen ja räätälöity neuvonta vaativat farmaseuttista harkintaa

Selvityksessä havaittiin, että asiakaslähtöisyyden korostaminen neuvonnassa on olennaista lääkeneuvonnan kehittämisen kannalta. Asiakkaat ovat erilaisia ja heillä on erilaisia tarpeita.

Farmasian ammattilaisilla on osaamista arvioida asiakkaan kokonaistilanne. Farmaseutit ja proviisorit käyttävät jokaisessa neuvontatilanteessa farmaseuttista harkintaa, jossa huomioidaan asiakkaan tarpeet käytettävissä olevien tietojen pohjalta ja kunnioitetaan asiakkaan itsemääräämisoikeutta.

Itsehoitotilanteissa farmasian ammattilaiset apteekissa käyttävät osaamistaan laajasti lääkehoidon tarpeen arvioinnissa ja tilanteeseen sopivimman hoitovaihtoehdon valitsemisessa. Yhdessä asiakkaan kanssa valitaan joko sopiva lääke tai lääkkeetön vaihtoehto, ja tarvittaessa asiakasta ohjataan ottamaan yhteyttä muualle sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Lääkehoidon onnistumisen varmistaminen edellyttää lääkkeen käytön ohjauksen lisäksi lääkehoidon seurantaa

Lääkehoidon seuranta käsittää eri osa-alueita, joita ovat muun muassa lääkehoidon toteutumisen ja vaikutuksen seuranta, hoitoon sitoutumisen tukeminen sekä lääkehoidon ongelmien tunnistaminen ja ratkaiseminen.

Selvityksen mukaan nämä ovat tehtäviä, joita apteekeissa voidaan jo nyt toteuttaa nykyisin saatavilla olevilla tiedoilla. Lääkehoidon vaikutusten seuranta vaatii kuitenkin myös sitä, että apteekeilla on tieto lääkehoidon tavoitteista ja tietyiltä osin nykyistä laajempi pääsy potilastietoihin (esim. laboratoriotulokset).

Haasteena nähdään etenkin viestintäkanavan puuttuminen sekä muun sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa toteutettavan yhteistyön toimintamallien puutteellisuus.

”On aivan välttämätöntä kehittää yhteistyötä apteekkien ja muun sosiaali- ja terveydenhuollon välillä. Selvää on, että tarvitsemme parempia viestintäkeinoja, jotta lääkehoitoon liittyvät havainnot ovat kaikkien lääkehoitoon osallistuvien ammattilaisten käytettävissä”, Farmasialiiton puheenjohtaja Maija Pirttijärvi painottaa.

Lääkeneuvonnan vastuut ja tehtävät määriteltävä

Itä-Suomen yliopiston selvitys lääkeneuvonnasta nostaa esille tärkeitä kehittämiskohteita ja tunnistaa farmasian ammattilaisen roolin lääkehoidon onnistuneessa toteutuksessa. Farmasialiitto pitää tärkeänä, että lääkehoitoprosessin eri osapuolten tehtävät ja vastuut määritellään.

Farmasian ammattilaisten roolia tulee myös kirkastaa, sillä selvityksen mukaan asiakkaille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille on edelleen jossain määrin epäselvää, mitkä ovat apteekkien farmaseuttisen henkilöstön tehtävät osana lääkehoitoprosessia ja mitä osaamista farmaseuteilla ja proviisoreilla on.

”Apteekkien farmaseuttisen henkilöstön tehtäviä ja vastuita määriteltäessä on samanaikaisesti huolehdittava siitä, että apteekkien toimintaedellytyksiä ei kohtuuttomasti heikennetä säästötoimilla”, Pirttijärvi toteaa.

Yhteydenotot:
Maija Pirttijärvi
Puheenjohtaja
Suomen Farmasialiitto ry
040 778 4313

Apteekkien työehtosopimusneuvottelut jatkuvat edelleen

Farmasialiitto ja Apta tapasivat jälleen tänään 18. helmikuuta farmaseuttisen henkilöstön työehtosopimuksen tekstikysymysten äärellä ja sopivat ajankohtia jatkoneuvotteluille.

Neuvotteluissa käsitellään edelleen ns. tekstikysymyksiä ja palkkaneuvottelut odottavat tekstipaketin valmistumista sekä vientiteollisuuden päänavausta palkkaratkaisusta. Osapuolten väliset neuvottelut ovat sujuneet hyvässä hengessä. Nyt valmistellaan auki olevia tekstejä puolin ja toisin sähköpostin välityksellä.

Seuraava neuvottelutapaaminen on viikolla 9.

Apteekkisektorin työehtosopimus on päättynyt – neuvottelut jatkuvat

Farmasialiiton ja Apteekkien työnantajaliiton välinen farmaseuttista henkilöstöä koskeva työehtosopimus on päättynyt 31.1.2025. Helmikuun alusta lukien olemme olleet sopimuksettomassa tilassa ja päättyneen työehtosopimuksen määräyksiä noudatetaan ns. jälkivaikutuksen nojalla. Mitään uusia päättyneeseen työehtosopimukseen perustuvia paikallisia sopimuksia ei kuitenkaan voi enää tehdä eikä muutoinkaan sopia muutoksista työpaikkatasolla sovittuihin työehtoihin.

Mikäli olet juuri nyt vaihtamassa työpaikkaa apteekista toiseen, on syytä varmistaa, että uuteen työsopimukseen kirjataan maininta vanhan työehtosopimuksen soveltamisesta, kunnes uusi työehtosopimus tulee voimaan.

Kysyimme apteekkisektorin jäsenistömme kantoja tärkeinä pitämiimme tes-kysymyksiin ja saimme kyselyymme valtavasti vastauksia. Tärkeiksi ja tuen arvoisiksi asioiksi alallamme nähdään oikeantasoinen ja ostovoimaa tukeva palkkaus, palkankorotuksen yleiskorotusmuoto, reilumman työelämän kehittäminen sekä työnaikainen oppiminen ja kehittyminen. Kiitämme aktiivisesta osallistumisesta kyselyyn ja kyselystä 30.1. järjestettyyn jäseninfoon.

Neuvottelumme Aptan kanssa jatkuvat rakentavassa hengessä tekstiasioiden parissa. Seuraavan kerran tapaamme 12. helmikuuta.

Seuraathan viestintäämme ja nettisivujemme työehtosopimusneuvotteluiden osiota.

Suomen Farmasialiiton aluevaalitavoitteet: moniammatillinen yhteistyö ja lääkitysturvallisuus huomioitava päätöksenteossa

Farmaseuttien ja proviisoreiden palvelut lääkehoidon suunnittelussa ja neuvonnassa hillitsevät kustannuksia ja parantavat asiakas- ja potilasturvallisuutta.  

Suomen Farmasialiitto haluaa aluevaalitavoitteissaan nostaa esiin, että turvallinen ja taloudellinen lääkehoito edellyttää farmasian ammattilaisten ja muun terveydenhuollon tiivistä yhteistyötä. Tämä moniammatillinen yhteistyö on keskeinen osa toimivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa, ja haluamme, että sen merkitys ymmärretään päätöksenteossa.   

Farmaseuttien ja proviisoreiden osallistuminen lääkehoidon ja -huollon suunnitteluun sekä potilaskohtaiseen ohjaukseen, arviointiin ja seurantaan yhdessä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa lisää lääkehoidon turvallisuutta. 

“Sen sijaan, että lääkitysturvallisuutta varmistavista palveluista ja asiantuntijoista säästetään, tulisi ennemminkin lisätä farmasian ammattilaisten osallisuutta sekä järkevää työnjakoa muiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa”, toteaa Farmasialiiton puheenjohtaja Maija Pirttijärvi.

Apteekkien farmaseuttisen henkilöstön ja hyvinvointialueen tiiviimmällä yhteistyöllä voidaan varmistaa lääkehoidon asianmukainen toteutuminen hoitopolun joka vaiheessa erikoissairaanhoidosta kotiin saakka. 

“Nyt viimeistään on välttämätöntä arvioida, millä tavoin farmaseutit ja proviisorit, korkeasti koulutetut lääkehoidon asiantuntijat, voivat auttaa lääkkeiden käyttäjiä sekä muita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia”, Pirttijärvi painottaa.

Tutustu Farmasialiiton aluevaalitavoitteisiin Kunta- ja aluevaalit 2025 -sivulla