Farmasialiitto kannattaa farmaseuttisen harkinnan kirjaamista lainsäädäntöön  

Itä-Suomen yliopisto on tekemässä selvitystä siitä, minkälaista neuvontaa lääkettä ostavan asiakkaan pitäisi apteekeista saada. Selvityksessä annetaan ehdotus siitä, mitä lakisääteiseen lääkeneuvontaan sisältyy, kuinka se eroaa maksullisesta lisäneuvonnasta ja mitä apteekeissa annettavasta neuvonnasta voitaisiin dokumentoida. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) hyödyntää selvitystä lainsäädännön kehittämisessä. Selvitys valmistuu alkuvuonna 2025. 

10.10.2024 järjestettiin keskustelutilaisuus, jossa esiteltiin selvitystä varten tehtyjen tutkimusten tuloksia ja keskusteltiin lääkeneuvonnan lainsäädännöllisistä, ohjauksellisista ja toiminnallisista kehittämistarpeista. 

Suomen Farmasialiitto pitää tärkeänä seuraavia asioita: 

1. Nyt tehtävässä selvityksessä tulee huomioida lääkeneuvonnan asiakas- ja hoitolähtöisyys, jossa farmaseuttisen harkinnan merkitys on keskeinen. Farmasialiitto kannattaa farmaseuttisen harkinnan kirjaamista lainsäädäntöön. 

2. Keskustelu lääkeneuvonnasta tulee laajentaa koko lääkehoitoprosessiin, sillä tarkastelemalla vain yksittäistä apteekkitoimialaa emme edistä rationaalista lääkehoitoa kokonaisvaltaisesti. 

3. Lakisääteistä lääkeneuvontaa määriteltäessä lääkeneuvonnan sisällön tulee olla sama myyntikanavasta riippumatta; jos myyntikanavat laajenevat, tämä tulee huomioida. 

Suomen Farmasialiiton koko lausunnon lääkeneuvontaselvitykseen voi lukea täältä.

Lisätietoja:

Sanna Passi
Koulutuspolitiikan ja urapalveluiden asiantuntija  
050 466 7575 
sanna.passi@farmasialiitto.fi 

    Katso kaikki ajankohtaiset